Про наш проект:

DNS GB — у нас ви знайдете найцікавіші статті, новини і фотографії.
68 фактів про шоколад
"Madeleine" - найдорожчий шоколад у світі, створений кулінаром Фріцем Кніпшілдтом з американського штату Коннектикут.

Португальський поет Фернанду Песоа одного разу написав: «Подивіться, на світі немає іншої такої метафізики, як у шоколаду»

Hershey's щодня випускають більше 80-и мільйонів шоколадок «Kisses».

Англійська шоколадна фабрика Cadbury в 1842 році випустила першу шоколадну плитку в світі.

У фільмі «Psycho», Альфред Хічкок використовував шоколадний сироп Bosco для імітації крові в знаменитій сцені в душі.

Незважаючи на те, що какао вперше використали в Центральній і Південній Америці більше 4000 років тому, майже 70% світового какао-сировини виростає зараз в Африці. Кот-д'Івуар є одним з найбільших виробників какао, забезпечуючи близько 40% світових поставок.

Шоколаду традиційно приписують магічні, медичні та містичні властивості. До прикладу, в латинській мові какао-дерева іменуються як «Theobroma Cacao», що означає «їжа богів».

Шампанське і ігристе вино вважаються занадто кислими для вживання з темним шоколадом. Червоне вино поєднується краще всіх.

Судячи з прогнозів із звітів, світові продажі шоколаду в 2010 році склали 83,2 мільярда доларів, і до 2016 зростуть на 15%.

Час виростання какао-дерев може досягати 200 років, але період плодоношення складає всього лише 25 років.

Практичні всі какао-дерева знаходяться в межах 20 градусів від екватора, причому 75% ростуть на відстані в 8 градусів з обох сторін. Місця обробітку какао-культур розташовуються в 3-х основних регіонах: Південна і Центральна Америка, Західна Африка і Південно-Східна Азія / Океанія.

Кожне какао-дерево виробляє близько 2,5 тисяч бобів. Повинно пройти близько чотирьох-п'яти років, щоб з'явилися перші боби.

Американські виробники шоколаду використають близько 3,5 мільйона фунтів незбираного молока кожен день, щоб зробити молочний шоколад.

Для створення одного фунта шоколаду потрібно близько 400 какао-бобів.

Приблизно 70% грошей із майже 500 мільйонів доларів, призначених для покупки цукерок перед Великоднем, витрачається на шоколад.

Приблизно 71 мільйон фунтів шоколадних цукерок продається перед Великодньої тижнем. Всього-навсього 48 мільйонів фунтів протягом тижня Святого Валентина. І, нарешті, 98 мільйонів фунтів шоколадних цукерок припадає на останній тиждень жовтня, напередодні Хеловіна.

Шоколадне виробництво перетворилося на таку гігантську галузь, що від 40 до 50 мільйонів людей по всьому світу зайняті вирощуванням і получніем какао. Більш ніж 3800000 тонн какао-бобів проводиться щороку.

Першими людьми, яким довелося спробувати какао, були Мокая і Омелька, які жили на південному сході Мексики близько 1000 років до нашої ери. Слово «шоколад» походить з словесності цивілізації Майа - xocolatl, або «гірка вода».

Люди, що знаходяться в стані стресу споживають на 55% більше шоколаду, ніж їх не депресивні знайомі.

Шоколад був одним з перших продуктів Американського експорту, коли в 16 столітті Колумб разом з Кортесом привіз какао-боби назад в Іспанію.

FDA (Асоціація з контролю за ліками) обговорює пропозицію по вирішенню виробникам цукерок замінювати рослинне масло на традиційне какао-масло.

Виявляється, чорний шоколад набагато корисніше для здоров'я людини, ніж молочний, білий і інші різновиди. Щоб йому бути корисним - какао та шоколадні лікер повинні бути першими в списку інгредієнтів, але ніяк не цукор.

Раніше шоколад призначався тільки елітним верствам населення, але тепер він став доступний для кожного, в зв'язку з технічними досягненнями промислової еволюції. Однак, як тільки шоколад придбав популярність у Європі та Америці, тисячі людей були використані в якості рабської праці для виробництва какао.

Квакери, такі як Джордж Кедбері, придбали велике стан на виробництві питного шоколаду в якості альтернативи алкоголю.

У 1875 році швейцарець Даніель Петер виявив спосіб перемішування згущеного молока, використаний його другом Генрі Нестле, з шоколадом, для створення першого молочного шоколаду.

У 1879 році швейцарець Рудольф Ліндт виявив конширування, що є важливим процесом в переробці шоколаду. Він виявив це випадково, коли його асистент залишив машину включеною на всю ніч.

Дослідники не виявили ніякого зв'язку між прищиками і шоколадом. По суті, німецькі вчені припускають, що флавоніди, що знаходяться в шоколаді, поглинають ультрафіолетове випромінювання, яке допомагає захистити шкіру і збільшити приплив крові, в кінцевому рахунок, що покращує її зовнішній вигляд.

Величенні годинник із зозулею з шоколаду можна знайти в Німеччині.

Дослідження показують, що темний шоколад покращує пам'ять, гостроту уваги, швидкість реакції і вміння вирішувати проблеми, за рахунок збільшення припливу крові до мозку. Дослідження також виявили, що темний шоколад допомагає поліпшити зір в країнах з поганими погодними умовами, і сприяє зниженню кров'яного тиску, спад якого добре впливає на підтримку належного рівня холестерину, чутливість до інсуліну і функцію тромбоцитів.

Майя використовували шоколад в хрещеннях і одруження, іноді замість крові під час церемоній. При похованні імператорів часто залишали банки з шоколадом поруч з ними.

Згідно ацтекської легендою, бог Кетцалькоатль приніс какао на землю, але був вигнаний з небес за допомогу людям. Коли він тікав, то обіцяв повернутися в один прекрасний день як "світлошкірий бородатий чоловік для порятунку Землі».

Дев'яносто відсотків сучасного какао зроблено за типом, званому forastero (іноземне). Тим не менш, до 1800-х років, какао виготовлялося по типу criollo. Хоча forastero на смак і не таке смачне як criollo, але його вирощування виходить менш витратним.

Католицька церква колись інтерпретувала вживання шоколаду нарівні з єретичним поведінкою, включаючи богохульством, вимаганням, чаклунством, звабою, так само як расову ненависть до євреїв.

Поширення шоколаду з Іспанії по всій Європі почалося в шістнадцятому столітті з вигнання євреїв з країни, спільно з Португалією, під час інквізиції. Деякі євреї, які покинули Іспанію, запозичили іспанські секрети обробки шоколаду.

Під час Другої Світової війни, німцями була розроблена вибухівка, покрита шоколадом. Після порушення зовнішньої оболонки, протягом семи секунд, відбувався вибух тонкої внутрішньої сталевої бомби.

Німці використовували шоколад при заманювання євреїв у вагони, де раніше перевозили худобу, для подальшої відправки в концтабори.

Перше шоколадне печиво було винайдено в 1937 році Рутом Уейкфілд, керуючим корпорації "Toll House Inn.". Термін «Толл хауз», в даний час, є офіційною торговою маркою для шоколадного печива, яке є найпопулярнішим в світі і вважається офіційним печивом штату Массачусетс.

На першому місці по споживанню шоколаду знаходиться Швейцарія, тут доводиться по 22 фунти шоколаду в рік на кожну людину. Показники Австралії та Ірландії залишаються на рівні 20 і 19 фунтів на рік на людину, відповідно. Сполучені штати розташовуються на 11 місці, причому тут на частку кожного жителя припадає по 12 фунтів.

Виробництво шоколаду так значимо для фермерів Індонезії, що займаються вирощуванням какао, що вони побудували статую у вигляді пари рук, які тримають стручок какао-дерева.

У штатах Оахака і Мексиці цілителі, звані курандеросамі, застосовують шоколад в лікуванні деяких захворювання, наприклад - бронхіт. У деяких регіонах, діти п'ють шоколад вранці, щоб уникнути укусів скорпіонів і бджіл.

Більше 50% дорослого населення Америки воліють запах шоколаду іншим ароматам.

У 2002 році Маршалл Філд виготовив найбільшу коробку шоколаду. У ній знаходилося більше 90-а тисяч м'ятних цукерок «Frango», і важили вони 3326 фунтів.

Результати дослідження в Університеті Індіани показали, що: велосипедисти, які вживали молочний шоколад після тренування відчували меншу втому і показували результати у випробуваннях на витривалість набагато вище, ніж ті, хто пив спортивні напої.

Hershey's - найбільша і найстаріша компанія в США по виробництву шоколаду. Щорічно вона виробляє більше одного мільярда фунтів шоколадної продукції.

Насправді, при виробництві білого шоколаду не використовується какао в твердому вигляді, а додається какао масло.

Покладаючись на Мадридський кодекс майя, де показані боги, поливають своєю кров'ю урожай какао, ми сміємо думати про тісному співвідношенні крові і какао в мезо-американської традиції.

У стародавньої цивілізації майя часто відбувалися жертвопринесення людей для гарантії гарного врожаю на плантаціях какао. Для початку, жертва випивала чашку шоколаду, в який були підмішані шипи з кров'ю, так майя вірили, що це перетворить серце укладеного в какао-боб.

Бельгія виробляє 172 000 тонн шоколаду в рік. У країні знаходяться більше 2 тисяч магазинів, що спеціалізуються на шоколадної продукції, багато з яких знаходяться в Брюсселі - батьківщині шоколаду «Godiva».

Якщо судити по хімічним компонентам масла какао, то шоколад є абсолютно безпечним видом їжі, тому плавиться при температурі 34 градуси, що нижче температури тіла. Це означає, що якщо покласти шматочок шоколаду на мову, то він почне танути.

Комерційний шоколад зазвичай містить в таких малих обсягах какао-речовини, що входить до складу цукор викликає залежність у любителів шоколаду.

Какао-боби в природі класифікуються на 300 смакових якостей і 400 ароматів.

Какао існує вже протягом декількох мільйонів років і, ймовірно, є одним з найстаріших природних продуктів.

Моктесума Хокойотцін (Монтесума II) - 9-й імператор ацтеків, був одним з найбагатших і найвпливовіших людей у ​​світі. Він також був відомий як король шоколаду. Вершиною його можливостей стали збір і накопичення майже мільярда какао-бобів.

Фердинанд - син знаменитого Колумба, одного разу написав: «Коли перед натовпом майя впало кілька какао-бобів, всі вони зупинилися, щоб підняти жменьку з землі, як ніби впав на землю очей». Колумб, який шукав шлях до Індії, не бачив весь потенціал продажу какао на ринках, і брав боби за зморщений мигдаль.

У цивілізації майя какао-боби були основною торговою валютою, а вироби з них, пофарбовані глиною, стали чи не найбільшої розвивається індустрією. Всім товарам привласнювалася цінність в одиницях какао: вартість раба - 100 бобів, послуги повії - 10 бобів, і індичка-20 бобів. У той час як іспанські конкістадори грабували золото, мезоамеріканци відвойовували какао-боби. У деяких частинах Латинської Америки боби використовувалися в якості розмінної валюти аж до кінця 19-го століття.

Перша механічна машина з виробництва шоколаду була виготовлена ​​в Барселоні (Іспанія), в 1870 році.

Коли англійські пірати захопили іспанський корабель, завантажений бобами какао, вони підпалили його, думаючи, що боби - це овечий послід.

Мадам Дюбаррі, що має репутацію німфоманки, заохочувала своїх коханців шоколадними ласощами.

Деякі вчені пов'язують настільки стрімко зростаючу популярність в будівництві шоколадних будинків в Європі, таких як шоколадний будинок на вулиці Сент-Джеймс в Лондоні, з початком епохи Просвітництва. Цей напій вже був на столі в той час, коли великі мислителі 18-го століття вже починали сумніватися в давніх істинах: верховенство Церкви, правах королів, і потенційних можливостях в поліпшенні взаєморозуміння між чоловіком і жінкою.

Одна з коханок Людовіка XV - Мадам де Помпадур, була відомою любителькою шоколаду і використовувала його для лікування своєї сексуальної дисфункції. Маркіз де Сад, можливо перший у світі сексолог, також був схиблений на шоколаді.

За даними італійських дослідників: жінки, які регулярно вживають шоколад - мають більш якісну сексуальне життя, на відміну від тих, хто цього не робить. У них був відзначений високий рівень бажання, збудження і задоволеності від сексу.

Один шматочок шоколадної плитки дає людині енергії, якої вистачить для переміщення на 150 футів.

Американці споживають 2800000000 фунтів солодощів кожен рік. Майже половину з них складає шоколад.

Приблизно 40% мигдалю, виробленого в світі, йде на добавки для шоколадних виробів.

Шоколадка Hersey була знайдена 60 років потому в тайнику адмірала Річарда Берда на Південному полюсі. Так як вона пролежала в мерзлоті довгі роки, то залишилася ще їстівною.

Шоколад був включений в раціон їжі солдатів Другої Світової війни. Згідно кондитерської специфікації, він повинен був бути розроблений з смаковими якостями «трохи краще, ніж варена картопля», щоб солдати не з'їдали його занадто швидко.

За один рік у світі виробляється до 3 мільйонів тонн какао, що становить трохи менше половини врожаю кави.

Танення шоколаду в роті людини може призвести до більш тривалого ефекту «ейфорії», ніж поцілунки.

Шоколад «« Kisses »від фірми Hershey був вперше виготовлений в 1907 році і мав форму квадрата. Потім, з появою нової машини на виробництвах в 1921 році змінилася і структура форми.
Кращий
Непоганий
Влаштовує ... але ...
Є й получше
Зовсім не сподобався