Про наш проект:

DNS GB — у нас ви знайдете найцікавіші статті, новини і фотографії.
Факти про вино
Запах молодого вина називається ароматом, в той час як більш зріле вистояти покладений термін винне виріб володіє поєднанням більш тонких запахів, яке іменують «букетом».

У стародавній Греції господар застілля повинен був обов'язково першим відсьорбнути трохи вина, щоб показати гостям, що воно не отруєне, звідки і пішла фраза «За Ваше здоров'я». Фраза «Вимовляти тост» сталася від звички древніх римлян кидати в чашу з вином шматочок підсмаженого хліба, «тосту», щоб пом'якшити неприємний присмак або зайву кислотність.

Оскільки дегустація вина більш пов'язана з відчуттям запахів, жінки, особливо представниці репродуктивного віку, є більш тонкими дегустаторами, так як у них нюх краще.

Якщо жінка вип'є помірна кількість вина, це може загострити їх сексуальну насолоду.

Червоні вина такі, через те що під час бродіння відбувається вилучення кольору з оболонок плодів винограду.

На зорі розквіту Риму жінкам пити вино було суворо заборонено, і, піймавши дружину на місці злочину, чоловік був вправі навіть вбити її. Також, на цьому грунті чоловік міг наполягти на розлучення. Остання подія подібного роду було зафіксовано в 194 році до нашої ери.

Найстаріша в світі пляшка вина датується 325 роком нашої ери і була знайдена недалеко від міста Шпейер в Німеччині, всередині одного з двох римських склепів. Вона зараз виставляється в історичному музеї der Pfalz.

З'являється все більша кількість доказів, що помірне вживання вина може зменшити ризик розвитку серцевих хвороб, хвороби Альцгеймера, раптових серцевих нападів і хвороб ясен.

Поряд з позитивними медичними показаннями, вживання вина може незначно збільшити ризик розвитку деяких видів раку травного тракту, особливо стравоходу. Також трохи збільшується імовірність захворіти на рак грудей.

Червоне вино зазвичай кращий антиоксидант, ніж біле, так як містить речовину під назвою резвератрол, яке і має властивості, що захищають серце.

Штат Каліфорнія є четвертим за кількістю вироблених вин після Франції, Італії та Іспанії.

Дегустатори вин розкручують вино в келиху для того, щоб воно почало виділяти свої аромати. Більшість з них наповнюють келихи не більше, ніж на третину, щоб під час розкручування вино не розхлюпувати, а аромат залишався всередині келиха.

Більшість вин подається в келихах, які мають невеликий вигин у верхній частині, що дозволяє ароматам затримуватися всередині. Чим тонше келих і його обідок, тим краще. Келихи з різким розширенням, як біля горна, розсіюють аромати.

При дегустації вина затримаєте його на пару митей у роті, а потім або сглотніте його, або (що переважно) виплюньте його в спеціальну плювальницю. Дійсно добре вино залишить у роті тривалий післясмак, в той час як смак неякісного напою надовго не затримається.

Кодекс Хаммурапі, царя Вавилонії (1800 до нашої ери), включав закон, суворо карають торговців поганим вином: шахраїв просто напросто топили в річці.

Римляни виявили, що змішування вина зі свинцем не тільки допомагало йому зберігатися довго, але і надавало йому солодкий смак. Хронічне отруєння римлян свинцем часто називається однією з причин падіння Риму.

Вино, що володіє водянистим смаком, буває зроблено з винограду, зібраного в період дощів.

Найгірше місце для зберігання вина - це кухня, так як там часто буває занадто висока температура. Холодильник також не краще місце - у ньому провину занадто холодно. Ідеальне місце - це винний льох.

Більш важка їжа краще поєднується з більш міцними винами, для менш калорійної їжі підійде легке вино. Крім того, червоне вино зазвичай подається до м'ясних страв, біле вино п'ють з рибою і курячим м'ясом, солодкі вина краще поєднуються з десертом.

Традиційно спочатку подаються легкі вина, а далі під час їжі градус підвищується. Також, біле вино подається перед червоним, молоде до старого, а сухе вино п'ють до солодкого.

Сухий закон, введений в США на початку 20 століття, мав на увазі ще й будь-яка згадка про нього зі шкільних і студентських текстів, включаючи грецьку і римську літературу. Прогібіціоністи (прихильники сухого закону) також намагалися виключити з вживання вина, що застосовуються в медицині і доводили, що біблійні фрази про вину ставилися до неперебродівшему виноградного соку.

Рік марочного вина не обов'язково є роком, коли вино було розлите по пляшках, так як вино розливається не завжди той рік, коли був зібраний виноград. Зазвичай марочні вина виробляються з винограду врожаю певного року. Звичайні вина можуть бути зроблені із суміші алкогольних напоїв, вироблених з винограду, зібраного в різні роки.

Келих з вином слід тримати за ніжку, а не за чашу, так як в останньому випадку тепло долоні підвищить температуру вина.

Шампанське, одне з найбільших ігристих вин, дуже популярно в світі. Багато хто помилково вважає, що воно було винайдено ченцем бенедиктинців Будинок П'єр Періньон (1638-1715). Хоча не він відкрив спосіб отримання ігристого вина, зате ця людина виявив багато способів поліпшення виробництва шампанських вин, які використовуються і в наші дні. Кажуть, що коли він пив цей чудовий напій, він примовляв: «Я п'ю зірки».

Не всі вина стають з часом краще. Насправді переважна більшість вин випускається готовими до вживання, і їх не рекомендується «старити». Тільки за рідкісним винятком вино може зберігатися більше десяти років.
Кращий
Непоганий
Влаштовує ... але ...
Є й получше
Зовсім не сподобався